Rendszerüzenet

Július - A hónap műtárgya: Bárándi kanna

Július - A hónap műtárgya: Bárándi kanna

Bárándi kanna

A reformáció jelentős változást hozott a sákramentumok vonatkozásában is. A korábbi hét szentségből csak kettő maradt meg: a keresztség és az úrvacsora, mely utóbbiból a hívek két szín alatt, kenyér és bor formájában részesülhettek. A keresztség és az úrvacsora kiszolgálásának liturgikus eszközei múzeumunk egyházművészeti kiállításának kiemelkedő szépségű darabjai közé tartoznak. A kenyérosztó tálak, keresztelő edények, kelyhek, poharak, bortartó kannák aranyozott ezüstből, sárga- vagy vörösrézből, de akár ónból is készülhettek.

A rendkívül jelentős debreceni ötvösmunkák mellett a kassai, pozsonyi és erdélyi mesterek keze nyomát is gyönyörű klenódiumok dicsérik. Ennek szép példájaként Thomas Klosch brassói ötvös barokk stílusú munkáját mutatjuk be. A bárándi egyházközség aranyozott ezüst bortartó kannáját feltehetően 1763-ban ajándékozták a templom számára, mert a régebbi leltárakban még nem található említés róla. A kanna oldalát és talpát sűrűn behálózzák a nagyméretű virágok, levelek. A fül díszítménye különleges, egy gyíkot ábrázol, aminek a hosszú farka testétől kezdve fokozatosan kisebbedő gömböcskékben végződik. A tetején fekvő szarvas figurája található.

Újra megnyílt múzeumunk várja kedves látogatóit az ország legszebb egyházművészeti kiállításával, ahol az e havi műtárgyunk is megtekinthető. Iskolatörténeti részünk, Kálvinista Róma című kiállításunk, az Oratórium, a Csokonai szoba és Díszkönyvtár is bőséges szellemi táplálékkal szolgál a hozzánk ellátogatóknak.

Ormosi Viktória
muzeológus