Rendszerüzenet

Szeptember - A hónap műtárgya: Hevelius-féle éggömb

Szeptember - A hónap műtárgya: Hevelius-féle éggömb

A Hevelius – féle éggömb

Ezúttal a hazánkban található legrégebbi fizikai eszközt mutatjuk be. A hónap műtárgya sorozatunkban korábban említést tettünk Szilágyi Tönkő Márton professzor rendkívül jelentős szerepéről a szemléltető eszközök korai beszerzésében. Rendkívül érdekes az alábbi történet: 1681 szeptemberében Apafi Mihály meglátogatta Szilágyi Tönkő fizikai kísérletekkel szemléletesebbé tett óráját. Az előadás annyira lenyűgözte az erdélyi fejedelmet, hogy 50 aranyat utalt ki számára.

Ennél hitelesebb lehet a Coetus (a Kollégium anyagi ügyeit is intéző társaság) 1703-as jegyzőkönyve, ahol leltári bejegyzésként már szerepelt:„2 éggömb és 1 fölgömb, mágnes vas és dukátok mérésére való mérleg.” Közte van tehát az Amszterdamban, 1700-ban, Johannes Hevelius lengyel csillagász tervei alapján készült éggömb, amit Gerardus Valck adott ki, aki a családjával egyetemben a glóbuszok egyetlen jelentős kiadója volt akkoriban. Elterjedté kezd válni a Valk- éggömb elnevezés is. Az éggömb égen látható csillagképeket ábrázolja. Többek közt 12 állatövi jegy, 27 csillag neve is felfedezhető a glóbuszon. Átmérője 31 cm, gipsz borítású, papírmaséból készült. A glóbusztérkép rézlemezről lett nyomtatva, melyet a kasírozást követően kézzel festettek és lakkoztak.

A hazánkban található legrégebbi fizikai eszközt megtekinthetik Kedves Látogatóink a Református Kollégium Múzeumának Iskolatörténeti kiállításában. Szeptember az iskolakezdést is jelenti: ezúttal kiválasztott műtárgyunk számos más érdekes kísérleti eszköz társaságában hívatott bemutatni a Kollégiumban a múltban is jellemző korszerű és sokrétű oktatási módokat. A Múzeum minden kiállítási egysége aktualitását nem vesztve a jelen tudásra szomjas gyermekeinek, felnőtteinek is új információkkal épülésére szolgál.

Ormosi Viktória
muzeológus