Rendszerüzenet

Hozd az osztályod Debrecenbe!

Hozd az osztályod Debrecenbe!

Hozd az osztályod Debrecenbe!

Irodalmi kéziratok, debreceni színlapok, szivárvány színpad, avantgárd párizsi milio – izgalmas programok egy napra általános és középiskolásoknak Debrecenben.

Az utazás vasúttal ingyenes.

Rendhagyó kulturális és szabadidős programokra várjuk az iskolásokat Debrecenben akár osztálykirándulás keretében, akár csak kikapcsolódás vagy a tananyag különleges formában történő bővítése céljával.

A Debreceni Református Kollégium és a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ összefogásában olyan egynapos lehetőséget kínálunk a kisebb és nagyobb diákoknak, amelynek programjai minden korosztály számára izgalmasak, befogadhatóak, ráadásul – különleges formában – a tananyaghoz is köthetőek. Arany János irodalmi kéziratai, levelezése, Madách Imre főműve, Az ember tragédiája mind megjelennek a debreceni kulturális színtereken, plusz információkat, felejthetetlen élményeket nyújtva a gyerekeknek.

2017 nyarától kibővült azoknak az intézményeknek a köre, ahová az iskolai csoportok/osztályok vasúttal ingyen utazhatnak az országban, ezt kihasználva a diákok Debrecenbe is térítésmentesen juthatnak el vonattal. A debreceni intézmények az alábbi programokra hívják fel minél több tanuló és pedagógus figyelmét, szeretettel várva mindenkit, aki szívesen lenne részese az eseményeknek.

A vasúti kedvezmény a két belépőjegy megváltása esetén érvényesíthető.

Kapcsolattartó: Kovács Nikolett, kovacs.nikolett@silver.drk.hu.

 

Bekukkant, mint Bolond Istók Debrecenbe!

A Debreceni Református Kollégium Múzeumának Jártam a jelenben, éltem a jövőben című időszaki kiállítása a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany-vándorkiállítását befogadva és kiegészítve a Debrecenben diákoskodó költő irodalmi kéziratait (pl.: Buda halála, Barátomhoz), iskolai dokumentumait, kollégiumi tanárokkal való levelezését és későbbi helyi kultuszának írott emlékeit mutatja be. Arany János, aki Madách főművét, Az ember tragédiáját elsőként javította, majd részleteit fel is olvasta a Kisfaludy Társaságban, már fiatalon elköteleződött a színjátszás iránt. A múzeum plakáttárában több olyan debreceni színlapot őrzünk, amely jelzi a tehetségét próbálgató diák választásának irányát: ingyen bizonyítványát kikérve vándorszínésznek állt, hogy a nemzeti nyelv és irodalom ügyét szolgálhassa. 

Kukkantsunk be együtt a Református Kollégiumba, ahol az élet nagy dolgai iránt érdeklődő, de csöppet sem eminens tanuló, Bolond Istók koptatja az iskolapadot! Arany János verses regénye segítségével a kiállításon kiderül, ki az ősz, „agg Simeon”, hogyan lesz a kézről kézre adott ásványból brúgó, és nem utolsósorban megtudjuk azt is, hogy milyen tanuló volt Arany János a Református Kollégiumban.

Ajánlott korosztály: 10-18 éves korig

A múzeumpedagógiai foglalkozások időtartama: 45-90 perc

Belépő: 500 Ft / fő

Bejelentkezés: B. Pinczés Orsolya múzeumpedagógusnál

(tel.: 06-70/776-5946, 52/614-324, e-mail: pinczes.orsolya@silver.drk.hu)

Debreceni Református Kollégium Múzeuma

4026 Debrecen, Kálvin tér 16.

www.muzeum.drk.hu

 

Billentyűk – avantgárd miliő a térben

Különleges, kortárs bábelőadásokkal és művészeti programokkal kísért tárlatnak ad helyet 2018. február 25-ig a debreceni MODEM: a mintegy 700 négyzetméteren megrendezett interaktív kiállítás a 20. századi európai avantgárd bábszínház és a hazai modern bábművészet megteremtője, a debreceni születésű Blattner Géza munkásságát, valamint a párizsi kortársak, az avantgárd művészet nagy korszakát mutatja be.

Az 1937-es Párizsi Világkiállításon Blattner Szivárvány Színháza Az ember tragédiája című mű első francia nyelvű bemutatójával aranyérmet nyert. Blattner munkatársaival megteremtette az első, minden ízében korszerű, az emberszínház utánzásával szakító, saját műfaji törvényeket érvényesítő, a sokfajta élettelen anyag ezernyi titkát feltáró, humorból, költészetből összegyúrt, huszadik századi francia avantgárd bábszínházat. Hatására kezdtek a hatvanas évektől Magyarországon vidéken is művészi bábszínházak alakulni. 2017-ben, halálának 50. évfordulóján a Debrecen négy kulturális intézménye (a Csokonai Színház, a Déri Múzeum, a MODEM és a Vojtina Bábszínház), valamint a PIM–OSZMI összefogásában létrejött, Billentyűk című tárlat ennek a 20. század elején megszületett „modern életérzésnek”, társművészeti kapcsolódási felületeknek, kortárs narratíváknak szeretne teret adni egy rendkívüli összművészeti válogatással.

 

Ajánlott korosztály: 7-18 év

A kiállítás hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között, csütörtökönként 12 és 20 óra között látogatható. Előzetes bejelentkezés alapján tárlatvezetés és művészetpedagógiai foglalkozás is kérhető.

Belépő, programok: 200 Ft / fő

Bejelentkezés: Csőke Kitti múzeumpedagógusnál

(tel.: 06-20/339-3840, e-mail: jelentkezes@modemart.hu)

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

4026 Debrecen, Baltazár tér 1.

www.modemart.hu