Rendszerüzenet

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógiai foglalkozások, séták időtartama: 45-90 perc
Ára: iskolásoknak: 500 Ft/fő, óvodásoknak: 100 Ft/fő, fogyatékkal élőknek: ingyenes

Bejelentkezés, elérhetőség, a kért időpont előtt 2 héttel:
B. Pinczés Orsolya, múzeumpedagógus
Tel.: 0670/776-5946
Email: pinczes.orsolya@silver.drk.hu
vagy
Erdélyi Enikő, múzeumpedagógus
Tel.: 0630/553-7402
Email: erdelyi.eniko@silver.drk.hu

További információ: http://muzeum.drk.hu/, muzped@silver.drk.hu

Múzeum: Múzeumpedagógiai foglalkozások
1. Jeles napok - Ünnepeljünk együtt!
Szeretsz ünnepelni? Melyiket kedveled a legjobban? Születésnap, keresztelő, névnap, húsvét, pünkösd, karácsony? Az említett világi és egyházi ünnepekhez kapcsolódva megismerkedünk az egyházi szimbólumokkal és kitekintünk a néprajzi vonatkozásokra is.

A foglalkozáshoz kézműves tevékenység kapcsolódik.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hittan, technika és életvitel, rajz és vizuális nevelés
Korosztály: 5-12 év
2. ”Kossuth Lajos Debrecenből elindult”
1848/49 időszaka jelentős eseménye Debrecen történelmének. Az interaktív foglalkozáson részesei lehetnek a gyerekek a nemzetőrsereg megalakulásának, feltűzhetik a verespántlikát, letehetik az esküt, és az Oratóriumban megfogalmazhatják a saját Függetlenségi Nyilatkozatukat.

Kézműves tevékenység: nemzetőr-süveg készítése.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, történelem, technika és életvitel
Korosztály: 5-14 év
3. Régimódi oskola
Az izgalmas időutazáson megtudhatod hogyan zajlott a tanítás egy 19. századi népiskolában. Voltak-e szabályok? A foglalkozáson korabeli tankönyveket lapozgatva a régi iskola egy tanítási napját elevenítjük fel. 

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, technika és életvitel
Korosztály: 5-14 év
4. Eltűnt mesterségek nyomában
Mintalapok és múzeumi tárgyak segítségével fedezzük fel a debreceni fazekas, asztalos, szabó céhek világát, belekukkantunk az ötvösök céhládájába, kiderítjük, hogy vajon mi volt a szegények ezüstje. A foglalkozást játéklapok és kézműves tevékenység egészíti ki. 

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, történelem, technika és életvitel
Korosztály: 5- 14 év
5. A templom világa
Jártál-e már templomban? Gyere el és fedezd fel velünk! Miért mezítlábas egy templom? Miért lett a kakas és a pelikán református jelkép? Vajon hogyan készültek a templomi mennyezet festett kazettái? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ játéklap segítségével.

Kézműves tevékenység: fatábla festése.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, történelem, technika és életvitel
Korosztály: 5-14 év
6. Állati természettár
Szeretnél természetkutató lenni? Láttad-e már Magyarország legszínesebb madarát vagy a hiúzt élőhelyétől, a sztyeppétől távol? A foglalkozáson Kovács János múzeumigazgató természetrajzi munkásságával ismerkedünk meg. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan gyűjtötte és preparálta a különleges állatokat, akkor gyere el a játékos feladatokkal és kézműves tevékenységgel színesített foglalkozásunkra!

Kapcsolódó tantárgyak: természetismeret, hon- és népismeret, technika és életvitel, biológia, földrajz
Korosztály: 5-14 év
7. Ásványtár
A Református Kollégium Múzeuma ásványgyűjteménye nagy részét Szőnyi Pálnak köszönheti.

Ásvány vagy kőzet? Hogyan képződnek az ásványok? Milyen ásvány lehet a bolondok aranya, és a Mária üveg? Kérdések, melyekre a múzeumpedagógiai foglalkozásokon megtaláljuk a válaszokat. UV fényben világító ásványokat tanulmányozunk, mikroszkóp alatt megjelenésüket vizsgáljuk, miközben kiderítjük, hol és hogyan érdemes ásványokat, kőzeteket gyűjteni.
Kézműves tevékenység: ásványfejtő játék, ásványkarkötő és/vagy amulett készítése
Korosztály: 5-14 év
8. Hatvani, az ördöngös professzor
Sok tárgyat tanított a híres teológus tanár, Hatvani István. Nevéhez fűződik a fizikai szertár megalapítása. A legenda szerint birtokában volt a MÁGYIKA, a varázskönyv, mely segítségével nagy ereje támadt a természet felett. A foglalkozáson megismerkedünk Hatvani professzor fizikai eszközeivel és kiderítjük, hogy miért is nevezték ördöngösnek. 

Kézműves tevékenység: kicsiknek varázskönyv készítése, nagyoknak kísérleti eszköz tervezése.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, természetismeret, technika és életvitel, fizika, kémia
Korosztály: 7-14 év
9. Fazekas Mihály és a magyar füvészettudomány
„Minden embernek szüksége van arra, hogy a saját nyelvén nevezze meg a növényeket!”  –így gondolhatta Fazekas Mihály is, amikor a Füvészkönyvet állította össze. A foglalkozáson növényeket rendszerezünk és azonosítunk, saját herbáriumi lapot készítünk.

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, természetismeret, technika és életvitel, biológia, földrajz
Korosztály: 7-18 év
10. Csokonai Vitéz Mihály és Debrecen
A debreceni Csokonai-kultusz legfontosabb emlékhelyén több foglalkozás szerveződik a „vígkedvű poéta” alakja köré. A kisebbek a néphagyomány garabonciását, a felső tagozatosok és a középiskolások pedig a szépművészeti alkotások, irodalmi szövegek és diáklegendák nyomán formálódó „Csokonai-portré”-t ismerhetik meg.

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret
Korosztály: 8-18 év
11. Arany-emlékek a Debreceni Református Kollégiumban
Arany János csak rövid ideig – 1833 és 1836 között – volt a Kollégium diákja. A debreceni esztendők irodalmi emlékei alapján összeállított – a „Bagolyvár titkai” és a „Bolond Istók ládája” című – foglalkozásokon a 18–19. századi diákélet két jellemző aspektusát: a szabályozott, falak közé zárt rendet és az utazás motívumát elevenítjük meg.

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret
Korosztály: 10-18 év
12. Jókai Mór és a Debreceni Református Kollégium
Mikor érkezett Jókai Mór első ízben Debrecenbe? Hol lakott? Kikkel ápolt később is baráti kapcsolatot? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben Jókai-írások megkapó részleteivel árnyaljuk a korabeli Debrecen képét.

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret
Korosztály: 14-18 év
13. Ady Endre Debrecenben
Ady Endre 1896-ban joghallgatóként kezdi debreceni pályafutását, ám hamar felfedezi az írás lehetőségét, s benne saját magát, írói talentumát. Az órán az újságíró Adyval, érdekes életmódjával, titkos szerelmével ismerkedhetnek meg a diákok.

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon-és népismeret
Korosztály: 14-18 év
14. Légy jó mindhalálig!
Móricz Zsigmond ismert regénye elevenedik meg a Debreceni Református Kollégium falai között. A kisdiákok fölfedezhetik Debrecen több évszázados történelmi iskoláját, beülhetnek a régi iskola padjaiba, pakkot kapnak Nyilas Misiként, és ahogy Móricz írja: "az isten tudja csak, mi fog történni" még... 

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, technika és életvitel
Korosztály: 10-18 év
15. Erdélyi fejedelmek és Debrecen
Az érdeklődő gyerekekkel a reformáció korát kutatjuk, azt az időszakot, amikor Debrecen a legnépesebb, leggazdagabb magyarországi településsé vált. Utána járunk, hogyan és miért támogatták az erdélyi fejedelmek Debrecent és református egyházat; kiderítjük ki volt a bibliás fejedelem, miért hívták a Magyarok Mózesének Bocskai István erdélyi fejedelmet; megismerkedünk a Szent András templom történetével, a Rákóczi haranggal.

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, történelem, technika és életvitel
Korosztály: 10-18 év
Múzeumi séták minden korosztály számára:
1. A szabadságharc emlékhelyei
A nyakravaló pör szálait boncolgatva Petőfi nyomába eredünk, felkeressük többek között Vörösmarty szállását, s több 1848/49 kapcsán híressé vált belvárosi épületet.
2. Debreceni Füvészséta
Hogyan kapcsolódik Fazekas kertje az egykori kollégiumi Füvészkerthez? Maradtak-e ábrázolások a diákok kedvenc pihenőhelyéről? 
3. „Elszabadult biciklik – avagy guruljunk a Nagyerdőig!”
Hogyan kapcsolódik Fazekas kertje az egykori kollégiumi Füvészkerthez? Maradtak-e ábrázolások a diákok kedvenc pihenőhelyéről? Csokonai gyakran vitte tanítványait a Nagyerdőre. Az apostolok lova helyett drótszamárra pattanva alkalmunk lesz arra, hogy szabad lélekkel és kíváncsian szóra bírjuk a Medgyessy-sétány emlékszobrait. Biciklizni tudó irodalomkedvelőket várunk a programra, kerékpárjukkal együtt! 
4. Ady Endre nyomában
Az irodalmi séta Ady Endre ismert lakóhelyeihez, kedvelt és jó emlékű szórakozó helyeihez invitálja a látogatókat.
5. Csokonai Vitéz Mihály és Debrecen
Belvárosi sétánk a debreceni Csokonai-kultusz legfontosabb emlékhelyéről, a Debreceni Református Kollégiumból indul. Séta közben felidézzük a „vígkedvű poéta” alakját, a néphagyomány garabonciását, valamint szépművészeti alkotások, irodalmi szövegek és diáklegendák segítségével „megrajzoljuk” Csokonai portréját.
Könyvtár: Múzeumpedagógiai foglalkozások
1. A reformáció és Debrecen
A reformáció 16. századi megjelenése nagymértékben hatott mind az európai, mind a hazai élet számos területére. A foglalkozás során áttekintjük, milyen gyökerei voltak ennek a mozgalomnak, milyen körülmények segítették elterjedését. Választ keressünk arra a kérdésre: milyen célja volt Luthernek, és mi valósult meg belőle. Milyen főbb vonulatai alakultak ki a reformációnak Európában? Az európai áttekintés után megvizsgáljuk, hogy Magyarországon kik révén terjedt el a reformáció, és hogyan hatott a művelődésre, például a magyar nyelvre. Milyen következményei voltak a török jelenlétének? Hogyan kapcsolódik a líciumfa Debrecen reformációjához? Milyen szerepe volt Debrecennek a hazai reformációban, miért nevezték „Kálvinista Rómának”? A rendhagyó óra keretében megtekintjük a múzeumban a témához kapcsolható tárgyakat. Forráselemzésként Luther Márton és édesapja levélváltásával ismerkedünk meg. 

Korosztály: 11+
Időtartam: 60-90 perc
A foglalkozást vezeti: Dr. Kovács Teofil, történész
Elérhetőség: tkovacs@silver.drk.hu, tel.: (52) 614-389
2. Útikalauz a régi könyvek világába
Rendhagyó óra az általános iskolák felső tagozata, gimnáziumi osztályok, felsőoktatási szemináriumok és felnőtt csoportok részére. A Nagykönyvtár 15–19. századi kincseinek segítségével elevenítjük fel a nyomtatott könyv történetét a nyomdászat kialakulásától a debreceni festett pergamenkötések koráig. Hogyan készültek régen a könyvek? Mi a különbség a kódexek és a nyomtatott könyvek között? Hogyan hatott a könyvnyomtatás a reformációra? Kik voltak a peregrinusok? Hogyan kerültek a Nyugat-Európában nyomtatott könyvek a Kollégiumba? Milyen volt a régi debreceni nyomdászok és könyvkötők élete? Hogyan születtek a festett, aranyozott pergamenkötések? És a gyöngyhímzéses énekeskönyvek? Kik voltak a leghíresebb gyűjtők a cívisvárosban? 

Korosztály: 12+ évesek
Időtartam: 45-60 perc
A foglalkozást vezeti: Dr. Oláh Róbert, régi könyves könyvtáros
Elérhetőség: olahr@silver.drk.hu, tel.: (52) 614-390
3. Debrecen és a magyar Biblia
Rendhagyó óra az általános iskola felső tagozata, gimnáziumi osztályok, felsőoktatási szemináriumok és felnőtt csoportok részére. A Nagykönyvtár gazdag bibliagyűjteményéből válogatva ismerkedünk meg a nyomtatott Biblia történetével. Melyik a legrégebbi bibliánk? Miért fontos a Vizsolyi Biblia? Hogyan járult hozzá Méliusz Juhász Péter és Komáromi Csipkés György a Szentírás anyanyelven való olvasásához? Fejezetek a magyar bibliafordítások kalandos történetéből: Hogyan mentették ki a félkész bibliákat az ostromlott váradi várból? Miért égették meg a debreceni bibliákat az egri piacon? 

Korosztály: 12+ évesek
Időtartam: 60 perc
A foglalkozást vezeti: Dr. Oláh Róbert, régi könyves könyvtáros
Elérhetőség: olahr@silver.drk.hu, tel.: (52) 614-390
Fogyatékkal élők számára:

Múzeumi óráinkat, tematikus foglalkozásainkat fogyatékossággal élő gyermek és felnőtt csoportok is igénybe vehetik.