Foglalkozások kicsiknek

Múzeumi óráinkat, tematikus foglalkozásainkat fogyatékossággal élő gyermek csoportok is igénybe vehetik.

Jeles napok - Ünnepeljünk együtt!

Szeretsz ünnepelni? Melyiket kedveled a legjobban? Születésnap, keresztelő, névnap, húsvét, pünkösd, karácsony? Az említett világi és egyházi ünnepekhez kapcsolódva megismerkedünk az egyházi szimbólumokkal és kitekintünk a néprajzi vonatkozásokra is. A foglalkozáshoz kézműves tevékenység kapcsolódik.

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hittan, technika és életvitel, rajz és vizuális nevelés
Korosztály: 5-12 év

„Kossuth Lajos Debrecenből elindult”

1848/49 időszaka jelentős eseménye Debrecen történelmének. Az interaktív foglalkozáson részesei lehetnek a gyerekek a nemzetőrsereg megalakulásának, feltűzhetik a verespántlikát, letehetik az esküt, és az Oratóriumban megfogalmazhatják a saját Függetlenségi Nyilatkozatukat.

Kézműves tevékenység: nemzetőr-süveg készítése.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, történelem, technika és életvitel
Korosztály: 5-14 év (kicsiknek és nagyoknak)

Régimódi oskola

Az izgalmas időutazáson megtudhatod hogyan zajlott a tanítás egy 19. századi népiskolában. Voltak-e szabályok? A foglalkozáson korabeli tankönyveket lapozgatva a régi iskola egy tanítási napját elevenítjük fel.

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, technika és életvitel

Eltűnt mesterségek nyomában

Mintalapok és múzeumi tárgyak segítségével fedezzük fel a debreceni fazekas, asztalos, szabó céhek világát, belekukkantunk az ötvösök céhládájába, kiderítjük, hogy vajon mi volt a szegények ezüstje. A foglalkozást játéklapok és kézműves tevékenység egészíti ki.

Korosztály: 5- 14 év

A templom világa

Jártál-e már templomban? Gyere el és fedezd fel velünk! Miért mezítlábas egy templom? Miért lett a kakas és a pelikán református jelkép? Vajon hogyan készültek a templomi mennyezet festett kazettái? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ játéklap segítségével.

Kézműves tevékenység: fatábla festése.

Állati természettár

Szeretnél természetkutató lenni? Láttad-e már Magyarország legszínesebb madarát vagy a hiúzt élőhelyétől, a sztyeppétől távol? A foglalkozáson Kovács János múzeumigazgató természetrajzi munkásságával ismerkedünk meg. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan gyűjtötte és preparálta a különleges állatokat, akkor gyere el a játékos feladatokkal és kézműves tevékenységgel színesített foglalkozásunkra!

Kapcsolódó tantárgyak: természetismeret, hon- és népismeret, technika és életvitel, biológia, földrajz

Ásványtár

A Református Kollégium Múzeuma ásványgyűjteménye nagy részét Szőnyi Pálnak köszönheti. Ásvány vagy kőzet? Hogyan képződnek az ásványok? Milyen ásvány lehet a bolondok aranya, és a Mária üveg? Kérdések, melyekre a múzeumpedagógiai foglalkozásokon megtaláljuk a válaszokat. UV fényben világító ásványokat tanulmányozunk, mikroszkóp alatt megjelenésüket vizsgáljuk, miközben kiderítjük, hol és hogyan érdemes ásványokat, kőzeteket gyűjteni.

Kézműves tevékenység: ásványfejtő játék, ásványkarkötő és/vagy amulett készítése
Korosztály: 5-14 év

Hatvani, „a magyar Faust”

Sok tárgyat tanított Hatvani István, a híres teológus és orvosdoktor, a filozófia,a fizika, a kémia, a polgári és katonai építészet, a statisztika és számos más stúdium professzora. Dörzselektromos kísérleteivel kapcsolatos legendák szerint varázskönyve volt, melynek segítségével természet feletti ereje támadt. A foglalkozáson megismerkedünk Hatvani professzor fizikai eszközeivel és kiderítjük, hogy miért nevezték ördöngösnek.

Kézműves tevékenység: kicsiknek varázskönyv készítése, nagyoknak kísérleti eszköz tervezése.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, természetismeret, technika és életvitel, fizika, kémia
Korosztály: 7-14 év (kicsiknek és nagyoknak)

Fazekas Mihály és a magyar füvészettudomány

„Minden embernek szüksége van arra, hogy a saját nyelvén nevezze meg a növényeket!” –így gondolhatta Fazekas Mihály is, amikor a Füvészkönyvet állította össze. A foglalkozáson növényeket rendszerezünk és azonosítunk, saját herbáriumi lapot készítünk.

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, természetismeret, technika és életvitel, biológia, földrajz
Korosztály: 7-18 év (kicsiknek és nagyoknak)