Múzeumi alkalmak felnőtteknek

Múzeumi óráinkat, tematikus foglalkozásainkat fogyatékossággal élő gyermek csoportok is igénybe vehetik.

Református nagyasszonyok

A Református Egyházban kiemelkedő szerepet játszottak azok az asszonyok, akik iskolákat alapítottak, templomokat építettek, úrvacsorai terítőket hímeztek és adományoztak a református egyházak számára. Debrecenhez kiemelkedően kötődő nagyasszonyokról szól a foglalkozás, így Török Bálint hitveséről, Pemflinger Katáról, Árva Bethlen Katáról és Rakovszky Zsuzsannáról.

Korosztály: 10-18 év

A Himnusz költője: Kölcsey Ferenc

Nemzeti imádságunk írója 14 évet diákoskodik Debrecenben 1796 kora tavaszától 1809 késő őszéig. A kollégium falai között hatalmas műveltség birtokába jut és itt ébred öntudatra. A foglakozás róla szól, a félénk és visszahúzódó gyermekről.

Korosztály: 10-18 év

Huszár Gál és a könyvnyomtatás

A foglalkozáson Huszár Gál, az ötszáz éve született prédikátor, nyomdász, a reformáció korai terjesztőjének nyomába eredünk, gazdag életútjának néhány állomását felvillantva próbáljuk kideríteni miért is nevezte Debrecent "egész Magyarország és Erdély világosító lámpásának". A foglalkozás végén egy 16. századi rekonstruált nyomdaprés segítségével ismerkedünk meg a könyvnyomtatás rejtelmeivel.

Korosztály: 7-18 év

Jókai Mór és a Debreceni Református Kollégium

Mikor érkezett Jókai Mór első ízben Debrecenbe? Hol lakott? Kikkel ápolt később is baráti kapcsolatot? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben Jókai-írások megkapó részleteivel árnyaljuk a korabeli Debrecen képét.

Korosztály: 14-18 év

Ady Endre Debrecenben

Ady Endre 1896-ban joghallgatóként kezdi debreceni pályafutását, ám hamar felfedezi az írás lehetőségét, s benne saját magát, írói talentumát. Az órán az újságíró Adyval, érdekes életmódjával, titkos szerelmével ismerkedhetnek meg a diákok.

Korosztály: 14-18 év