Múzeumi órák nagyoknak

Múzeumi óráinkat, tematikus foglalkozásainkat fogyatékossággal élő gyermek csoportok is igénybe vehetik.

„Kossuth Lajos Debrecenből elindult”

1848/49 időszaka jelentős eseménye Debrecen történelmének. Az interaktív foglalkozáson részesei lehetnek a gyerekek a nemzetőrsereg megalakulásának, feltűzhetik a verespántlikát, letehetik az esküt, és az Oratóriumban megfogalmazhatják a saját Függetlenségi Nyilatkozatukat.

Kézműves tevékenység: nemzetőr-süveg készítése.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, történelem, technika és életvitel
Korosztály: 5-14 év (kicsiknek és nagyoknak)

Hatvani, „a magyar Faust”

Sok tárgyat tanított Hatvani István, a híres teológus és orvosdoktor, a filozófia, a fizika, a kémia, a polgári és katonai építészet, a statisztika és számos más stúdium professzora. Dörzselektromos kísérleteivel kapcsolatos legendák szerint varázskönyve volt, melynek segítségével természet feletti ereje támadt. A foglalkozáson megismerkedünk Hatvani professzor fizikai eszközeivel és kiderítjük, hogy miért nevezték ördöngösnek.

Kézműves tevékenység: kicsiknek varázskönyv készítése, nagyoknak kísérleti eszköz tervezése.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, természetismeret, technika és életvitel, fizika, kémia
Korosztály: 7-14 év (kicsiknek és nagyoknak)

Fazekas Mihály és a magyar füvészettudomány

„Minden embernek szüksége van arra, hogy a saját nyelvén nevezze meg a növényeket!” – így gondolhatta Fazekas Mihály is, amikor a Füvészkönyvet állította össze. A foglalkozáson növényeket rendszerezünk és azonosítunk, saját herbáriumi lapot készítünk.

Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, természetismeret, technika és életvitel, biológia, földrajz
Korosztály: 7-18 év (kicsiknek és nagyoknak)

Csokonai Vitéz Mihály és Debrecen

A debreceni Csokonai-kultusz legfontosabb emlékhelyén több foglalkozás szerveződik a „vígkedvű poéta” alakja köré. A kisebbek a néphagyomány garabonciását, a felső tagozatosok és a középiskolások pedig a szépművészeti alkotások, irodalmi szövegek és diáklegendák nyomán formálódó „Csokonai-portré”-t ismerhetik meg.

Korosztály: 8-18 év

Arany-emlékek a Debreceni Református Kollégiumban

Arany János csak rövid ideig – 1833 és 1836 között – volt a Kollégium diákja. A debreceni esztendők irodalmi emlékei alapján összeállított – a „Bagolyvár titkai” és a „Bolond Istók ládája” című – foglalkozásokon a 18–19. századi diákélet két jellemző aspektusát: a szabályozott, falak közé zárt rendet és az utazás motívumát elevenítjük meg.

Jókai Mór és a Debreceni Református Kollégium

Mikor érkezett Jókai Mór első ízben Debrecenbe? Hol lakott? Kikkel ápolt később is baráti kapcsolatot? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben Jókai-írások megkapó részleteivel árnyaljuk a korabeli Debrecen képét.

Korosztály: 14-18 év

Ady Endre Debrecenben

Ady Endre 1896-ban joghallgatóként kezdi debreceni pályafutását, ám hamar felfedezi az írás lehetőségét, s benne saját magát, írói talentumát. Az órán az újságíró Adyval, érdekes életmódjával, titkos szerelmével ismerkedhetnek meg a diákok.