Rendszerüzenet

Pályázat, fejlesztés

„A Debreceni Református Kollégium látogatóbarát fejlesztése”

A Tiszántúli Református Egyházkerület és Debreceni Református Kollégium a Kollégium felújítására és fejlesztésére az Észak-Alföldi Operatív Program keretén belül ÉAOP:2.1.1/C-09-2009-0008 – Versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztés témában 399 909 906 forintot nyert.

A cél atörténelmi értékek megőrzése és a térség turiszti­kai vonzerejének növelése volt. 11000 négyzetméteren folytak a felújítási munkák a Kálvin tér felőli épületszárnyban („A” épülettömb). Megújultak a kiállítóterek és a hozzájuk tartozó gépészeti rendszerek, valamint a gyűjteményi raktárak. Az I. emeleten a Nagykönyvtárban és a gyűjteményi raktárakban a fűtési rendszer újult meg. A II. emeleten az Oratórium klimatizált helyisége várja a látogatókat.

A belső munkálatokhoz kapcsolódóan a tetőt és a külső homlokzatot felújították, az ablakokat pedig hőszigetelt nyílászárókra cserélték. A födém szerkezetét felújították, rovar és gombavédelemmel látták el az őrzött emlékek védelme miatt, a rossz palákat pedig cserépre cserélték.

A műemlék épületet akadálymentesítették, a teljes földszint, az Oratórium és a Nagykönyvtár is akadálymentesen elérhető, amelyet többek között a Díszudvarban elhelyezett lift tesz lehetővé.

Az építési munkálatok 2010.12.22-én kezdődtek és 2011.08.15-ig tartottak. Ezek után a belső munkálatok, mint pl. a kiállítások berendezése zajlott. 2012. március 1-én megnyitott a múzeum is.

A pályázat keretében elkészült az új látogatóközpont és több új állandó kiállítás.

Korszerűbbek lettek és bővültek a kiállító terek, a kiállítások új tartalommal, értékekkel, új tematikával, látvány elemekkel (filmekkel), technikai vonatkozásban pedig audio-guide rendszerekkel és interaktív elemekkel is gazdagodtak.

Kántus és Múzeumpedagógiai terem is kialakításra került.

Az iskolatörténeti kiállítás termeiben történt változtatások élményszerűbbé teszik az Ország iskolája című kiállítást. A látogatók megtekinthetik a régi diákélet ismertetését filmek segítségével.

Az Oratórium idegenforgalmi jelentőségét elsősorban 1848 emléke határozza meg, ezért a szószékkel szemközti falon az újonnan kialakított vitrinben a rendi-függetlenségi harcok (Bocskai, Bethlen és a Rákócziak vezette hadjáratok) protestáns hátterét mutatják be.

A növekvő idegenforgalomra számítva a Darabos utca felőli főbejáratot több évtized után újra megnyitották. Megújult a kulturális eseményeknek otthont adó, korábban zárt belső udvar, amely nyaranta kulturális eseményekkel várja az érdeklődők