Időpont-
foglalás

Konferencia felhívás: Református egyházi reprezentáció a 17. században

Kiemelt hír | 2022. 09. 01

FELHÍVÁS

Konferencia felhívás: Református egyházi reprezentáció a 17. században

A Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményei, a Debreceni Református Kollégium Múzeuma és az MTA DAB Művészettörténeti Munkabizottsága 2022. október 24-én és 25-én (hétfőn és kedden) rendezi meg a Református egyházi reprezentáció a 17. században – különös tekintettel a debreceni oszlopos úrvacsorai kannákra című konferenciát.

A tudományos tanácskozás az oszlopdíszes kannákból rendezett kiállítás kísérőrendezvénye. Jóllehet a híres klenódiumegyüttes kilenc kannája közül nyolc megalkotása óta Debrecenben van, a teljes sorozat most látható először együtt. A debreceni ötvöscéh 1631 és 1765 között készített edényei művelődéstörténetünk egyedülálló sorozatát alkotják, és bizonyítják, hogy a református egyházművészet a magyar iparművészet történetének javához tartozik.

A konferencia középpontjában a szóban forgó klenódiumok alkotás- és használattörténete, illetve tágabb értelemben a 17. századi református egyházi reprezentáció áll. A kutatás által eddig feltárt adatok rendszerezésén és gyarapításán felül célunk az úrvacsorai edények jelentőségének körvonalazása is, amire csak a kontextus ismeretében vállalkozhatunk. Éppen ezért várjuk előadóként a liturgiatudománnyal és a bibliai templomleírásokkal foglalkozó teológusokat, valamint azokat az egyház- és kultúrtörténészeket, akik a 17. századi Magyar Királyság, Erdély és Debrecen ismerői. Reméljük, hogy a titokzatos klenódiumok megismerésének lehetősége, illetve a kontextualizálási törekvés széles körben kelt érdeklődést, és rendezvényünk a kora újkori protestáns művelődéstörténet kutatóinak találkozójaként is szolgálhat.

Előadásjavaslatokat elsősorban a következő témakörökben várunk:

Az első oszlopdíszes kannák története – különös tekintettel az adományozó, Zólyomi Dávid és a korabeli debreceni püspök, Keresszegi Hermann István szerepére.

• Az adományozók, illetve a Nagy- és a Kistemplom mint adományozási helyek.

• Az úrvacsorai kannák helye a mindenkori liturgiában.

• A 17. századi református egyházművészet.

• Reprezentációs törekvések a korabeli református könyves kultúrában.

• Az erdélyi fejedelmek, mindenekelőtt Bethlen Gábor és I. Rákóczi György mecenatúrája.

• Az oszlopos díszítés jelentése és lehetséges előképei.

• A jeruzsálemi templom(ok) ábrázolásai és a zsidó–magyar-sorspárhuzam toposzai.

• Oszlop-metaforák: Sámson fegyvere, Jézus megostorozásának helye, Fortitudo allegóriája, a közösségek „oszlop-emberekként” számon tartott kiváló, állhatatos tagjai.

Az előadások tartama 20 perc. Kérjük az érdeklődőket, hogy tervezett felszólalásuk rövid összefoglalóját szeptember 18-ig (vasárnap) küldjék el a veress.daniel@silver.drk.hu címre!

A beérkezett előadásötleteket a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményei által felkért szakértők bírálják el; a konferencia programját szeptember végén hirdetjük ki.


Nyitvatartás

A mai napon 10:00 - 16:00 óra között.

Nyitvatartási rend megtekintése ›

Megközelítés

Címünk: 4026 Debrecen, Kálvin tér 16.

Térkép megtekintése ›

Belépődíjak

Tájékozódjon a jegyek típusáról és egyéb díjainkról.

Belépődíjak megtekintése ›

További aktualitások:

Makropædia – A könyv kortárs olvasata | kiállításmegnyitó

Makropædia – A könyv kortárs olvasata | kiállításmegnyitó

Kiemelt hír | 2024. 04. 11

[2024. április 19. – november 2. Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára, Kálvin tér 16.]„A könyvek örök beszédben állnak egymással időn s téren át. Nem tudnak nem beszélni ...

Tovább olvasom
A Múzeum rendkívüli és ünnepi nyitvatartása 2024 március-április

A Múzeum rendkívüli és ünnepi nyitvatartása 2024 március-április

Kiemelt hír | 2024. 03. 24

2024. március 28., csütörtök: 10.00 - 14.00 óra között nyitva2024. március 29., nagypéntek: zárva 2024., március 30., nagyszombat: 10.00 – 16.00 óra között nyitva 2024. március ...

Tovább olvasom
TemplomTúra a Debreceni Református Kollégiumban és a Debreceni Református Kistemplomban

TemplomTúra a Debreceni Református Kollégiumban és a Debreceni Református Kistemplomban

Kiemelt hír | 2024. 03. 23

A Tiszántúli Református Egyházkerület szervezésében 2024. március 23-án (szombaton) 10.00 órától a Debreceni Református Kollégium és a Debreceni Református Kistemplom lesz a ...

Tovább olvasom