Időpont-
foglalás

Konferencia felhívás: Református egyházi reprezentáció a 17. században

Kiemelt hír | 2022. 09. 01

FELHÍVÁS

Konferencia felhívás: Református egyházi reprezentáció a 17. században

A Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményei, a Debreceni Református Kollégium Múzeuma és az MTA DAB Művészettörténeti Munkabizottsága 2022. október 24-én és 25-én (hétfőn és kedden) rendezi meg a Református egyházi reprezentáció a 17. században – különös tekintettel a debreceni oszlopos úrvacsorai kannákra című konferenciát.

A tudományos tanácskozás az oszlopdíszes kannákból rendezett kiállítás kísérőrendezvénye. Jóllehet a híres klenódiumegyüttes kilenc kannája közül nyolc megalkotása óta Debrecenben van, a teljes sorozat most látható először együtt. A debreceni ötvöscéh 1631 és 1765 között készített edényei művelődéstörténetünk egyedülálló sorozatát alkotják, és bizonyítják, hogy a református egyházművészet a magyar iparművészet történetének javához tartozik.

A konferencia középpontjában a szóban forgó klenódiumok alkotás- és használattörténete, illetve tágabb értelemben a 17. századi református egyházi reprezentáció áll. A kutatás által eddig feltárt adatok rendszerezésén és gyarapításán felül célunk az úrvacsorai edények jelentőségének körvonalazása is, amire csak a kontextus ismeretében vállalkozhatunk. Éppen ezért várjuk előadóként a liturgiatudománnyal és a bibliai templomleírásokkal foglalkozó teológusokat, valamint azokat az egyház- és kultúrtörténészeket, akik a 17. századi Magyar Királyság, Erdély és Debrecen ismerői. Reméljük, hogy a titokzatos klenódiumok megismerésének lehetősége, illetve a kontextualizálási törekvés széles körben kelt érdeklődést, és rendezvényünk a kora újkori protestáns művelődéstörténet kutatóinak találkozójaként is szolgálhat.

Előadásjavaslatokat elsősorban a következő témakörökben várunk:

Az első oszlopdíszes kannák története – különös tekintettel az adományozó, Zólyomi Dávid és a korabeli debreceni püspök, Keresszegi Hermann István szerepére.

• Az adományozók, illetve a Nagy- és a Kistemplom mint adományozási helyek.

• Az úrvacsorai kannák helye a mindenkori liturgiában.

• A 17. századi református egyházművészet.

• Reprezentációs törekvések a korabeli református könyves kultúrában.

• Az erdélyi fejedelmek, mindenekelőtt Bethlen Gábor és I. Rákóczi György mecenatúrája.

• Az oszlopos díszítés jelentése és lehetséges előképei.

• A jeruzsálemi templom(ok) ábrázolásai és a zsidó–magyar-sorspárhuzam toposzai.

• Oszlop-metaforák: Sámson fegyvere, Jézus megostorozásának helye, Fortitudo allegóriája, a közösségek „oszlop-emberekként” számon tartott kiváló, állhatatos tagjai.

Az előadások tartama 20 perc. Kérjük az érdeklődőket, hogy tervezett felszólalásuk rövid összefoglalóját szeptember 18-ig (vasárnap) küldjék el a veress.daniel@silver.drk.hu címre!

A beérkezett előadásötleteket a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményei által felkért szakértők bírálják el; a konferencia programját szeptember végén hirdetjük ki.


Nyitvatartás

Csak előre bejelentett csoportokat fogadunk.

Nyitvatartási rend megtekintése ›

Megközelítés

Címünk: 4026 Debrecen, Kálvin tér 16.

Térkép megtekintése ›

Belépődíjak

Tájékozódjon a jegyek típusáról és egyéb díjainkról.

Belépődíjak megtekintése ›

További aktualitások:

RENDKÍVÜLI NYITVA TARTÁS A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁNAK HÉTVÉGÉJÉN

RENDKÍVÜLI NYITVA TARTÁS A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁNAK HÉTVÉGÉJÉN

Kiemelt hír | 2023. 01. 20

      Január 21-én (szombaton) 13:00-17:00Január 22-én (vasárnap) 10:00-16:00 Ezen a hétvégén a belépés ingyenes!

Tovább olvasom
PETŐFI 200 – Petőfi és a Debreceni Református Kollégium

PETŐFI 200 – Petőfi és a Debreceni Református Kollégium

Kiemelt hír | 2023. 01. 03

Hosszú idő után ismét eredeti helyére kerül Orlai Petrich Soma lenyűgöző olajfestménye. A II. Lajos király holttestének feltalálása című alkotást a Debreceni Református Kollégium ...

Tovább olvasom
„Az istenes művészet őrzője” Takács Béla (1930–1997)

„Az istenes művészet őrzője” Takács Béla (1930–1997)

Kiemelt hír | 2022. 12. 31

Takács Béla lelkipásztort, művészet- és művelődéstörténészt az utókor a hazai protestáns egyházművészet kutatásának iskolateremtő alakjaként tartja számon, aki ráadásul a ...

Tovább olvasom