Booking

Múzeumi tárgyak

Örömmel értesítjük kedves Látogatóinkat, hogy a Kollégium 2022. május hónaptól múzeumpedagógiai foglalkozásait folyamatosan újraindítja.

„Ördöngős” Hatvani (fizikai kísérletek)

„Ördöngős” Hatvani (fizikai kísérletek)

Milyen lehetett egy „fizika” óra a 18. században? Hogyan és milyen eszközökkel szemléltették és magyarázták a különböző fizikai jelenségeket? Foglalkozásunkon nem csak a tudós professzort övező legendákról, hanem híres kísérleteiről is megemlékezünk. 


Kapcsolódó tárgyak:

Időtartam: 60 perc

Korosztály: 10-18 év

Oszlopos kannák (motívumrajzolás)

Oszlopos kannák (motívumrajzolás)

A debreceni oszlopos kannák egyedülállóak hazánk művelődéstörténetében. Ezeknek az úrvacsorai edényeknek a múltját, s díszítésviláguknak gazdagságát ismerhetik meg a gyerekek. A foglalkozáson lehetőségük van megfigyelni és ábrázolni a látott motívumokat, s alkalmazni azokat használati tárgyaikon.


Kapcsolódó tárgyak: történelem, rajz

Időtartam: 60 perc

Korosztály: 9-12 év

Papírszínházas mesék (mesefeldolgozás)

Papírszínházas mesék (mesefeldolgozás)

Magyar népmeséinkből választva - vagy a tananyaghoz kapcsolódva - közös alkotásra várjuk a gyerekeket. Az illusztrációk elkészítése során különféle technikákat alkalmazunk, majd a mesét népdalokkal színesítve adjuk elő.


Kapcsolódó tárgyak: magyar irodalom, ének, rajz, technika

Időtartam: 2x60 perc

Korosztály: 6-9 év

Egy tárgy – egy történet (teaház)

Egy tárgy – egy történet (teaház)

A Debreceni Református Kollégium Közgyűjteményei számos különlegességet rejtenek. Fejedelmi adománylevél nagypecséttel, a felfedezések korának óriás térképe bennszülöttek vagy bestiák rajzával, a kozmoszt ábrázoló tellurium, és megannyi más csoda. Ezekből kínál egy csokornyit ez a könnyed beszélgetős alkalomsorozat.


Időtartam: 6x60 perc

Korosztály: 11-99 év