Booking

Fazekas Mihály - emlékszoba

Permanent exhibition

A Debreceni Református Kollégium Múzeumának Iskolatörténeti kiállításában az egykori szeniori szoba helyén a Kollégium egykori diákjának, későbbi perceptorának emlékét idéző kiállítás szervesült az állandó tárlatba. ...

More details

A Debreceni Református Kollégium Múzeumának Iskolatörténeti kiállításában az egykori szeniori szoba helyén a Kollégium egykori diákjának, későbbi perceptorának emlékét idéző kiállítás szervesült az állandó tárlatba. Nemcsak a költőként, botanikusként, a Lúdas Matyi szerzőjeként ismert, szülővárosa védelmében olykor Kazinczyval is feleselő Fazekas Mihály halálának 190. évfordulója adott alkalmat a megújulásra, hanem az a látogatói igény is, amely a Kollégiumhoz kötődő történelmi és irodalmi személyek bemutatását kéri számon a múzeumi szakembertől. Ezen az alapon kapott első körben a 2017 húsvétján korszerűsített iskolatörténeti kiállítás irodalomtörténeti réteget, nevezetesen alkalmassá vált arra, hogy Arany János kollégiumi életét és kultuszát elbeszéljük a segítségével.

Az emlékszoba Fazekas Mihály vonzó egyéniségét világítja meg ismeretlen kéziratai és az érdeklődését jelző tárgyak révén. Középpontba került botanikai és csillagászati vizsgálódása, közéleti szerepvállalása és Csokonai Vitéz Mihállyal való barátsága is. A manuszkriptumok közül A megelégedés, A tavaszhoz estendén, a Csokonai Vitéz Mihály halálára írott verse, valamint a Nagytemplom újjáépítésére vonatkozó számításait tartalmazó Probléma című írása emelkedik ki. Figyelemre méltó egyetlen ismert ábrázolása, Carl von Binzer (1824-1902) olajfestménye (1873?), amit 1874. január 7-én Diószegi Sámuel bécsi kereskedő küldött a debreceni Kollégium arcképcsarnokának. Egy kevéssé ismert Csokonai-képet is láthatnak az érdeklődők: a debreceni születésű nemes Tamássy Miklós (1881-1951) által 1939-ben készített, a költő félalakos portréját ábrázoló olajfestményt.

Permanent exhibition

Opening hours

Csak előre bejelentett csoportokat fogadunk.

View opening hours ›

Getting here

Our address: H-4026 Debrecen, Kálvin tér 16.

View map ›

Entrance fees

Find out about ticket types and other fees.

View entrance fees ›

Further permanent exhibition