Booking

Fazekas Mihály - emlékszoba

Permanent exhibition

A Debreceni Református Kollégium Múzeumának Iskolatörténeti kiállításában a Kollégium egykori diákjának, későbbi pénztárnokának („perceptorának”) emlékét idéző kiállítás szervesült az állandó tárlatba. Nemcsak a ...

More details

A Debreceni Református Kollégium Múzeumának Iskolatörténeti kiállításában a Kollégium egykori diákjának, későbbi pénztárnokának („perceptorának”) emlékét idéző kiállítás szervesült az állandó tárlatba. Nemcsak a költőként, botanikusként, a Lúdas Matyi szerzőjeként ismert, szülővárosa védelmében olykor Kazinczyval is feleselő Fazekas Mihály halálának 190. évfordulója adott alkalmat a megújulásra. Célunk volt az is, hogy a Szabó Magda Emlékházat látogató, irodalom iránt érdeklődő közönség a Kollégium főépületében is keresse fel Fazekas Mihály, illetve Csokonai Vitéz Mihály emlékszobáit.

Az emlékszoba Fazekas Mihály vonzó egyéniségét világítja meg ismeretlen kéziratai és az érdeklődését jelző tárgyak révén. Középpontba került botanikai és csillagászati vizsgálódása, közéleti szerepvállalása és Csokonai Vitéz Mihállyal való barátsága is. A manuszkriptumok közül A megelégedés, A tavaszhoz estendén, a Csokonai Vitéz Mihály halálára írott verse, valamint a Nagytemplom újjáépítésére vonatkozó számításait tartalmazó Probléma című írása emelkedik ki. Figyelemre méltó egyetlen ismert ábrázolása, Carl von Binzer (1824–1902) olajfestménye (1873?), amit 1874. január 7-én Diószegi Sámuel bécsi kereskedő küldött a debreceni Kollégium arcképcsarnokának. Egy kevéssé ismert Csokonai-képet is láthatnak az érdeklődők: a debreceni születésű Tamássy Miklós (1881–1951) által 1939-ben készített, a költő félalakos portréját ábrázoló olajfestményt.

Permanent exhibition

Opening hours

We are closed today.

View opening hours ›

Getting here

Our address: H-4026 Debrecen, Kálvin tér 16.

View map ›

Entrance fees

Find out about ticket types and other fees.

View entrance fees ›

Further permanent exhibition