Időpont-
foglalás

Fazekas Mihály - emlékszoba

Állandó kiállítás

A Debreceni Református Kollégium Múzeumának Iskolatörténeti kiállításában a Kollégium egykori diákjának, későbbi pénztárnokának („perceptorának”) emlékét idéző kiállítás szervesült az állandó tárlatba. Nemcsak a ...

Részletes leírás

A Debreceni Református Kollégium Múzeumának Iskolatörténeti kiállításában a Kollégium egykori diákjának, későbbi pénztárnokának („perceptorának”) emlékét idéző kiállítás szervesült az állandó tárlatba. Nemcsak a költőként, botanikusként, a Lúdas Matyi szerzőjeként ismert, szülővárosa védelmében olykor Kazinczyval is feleselő Fazekas Mihály halálának 190. évfordulója adott alkalmat a megújulásra. Célunk volt az is, hogy az új Szabó Magda Emlékházat látogató, irodalom iránt érdeklődő széles réteg a Kollégium főépületét is keresse fel Fazekas Mihály illetve Csokonai Vitéz Mihály emlékszobái érdekében. Ezért kapott a 2017 húsvétján korszerűsített, sokrétű iskolatörténeti kiállítás újabb irodalomtörténeti réteget, így alkalmassá vált arra, hogy Arany János kollégiumi életét és kultuszát is elbeszéljük a segítségével.

Az emlékszoba Fazekas Mihály vonzó egyéniségét világítja meg ismeretlen kéziratai és az érdeklődését jelző tárgyak révén. Középpontba került botanikai és csillagászati vizsgálódása, közéleti szerepvállalása és Csokonai Vitéz Mihállyal való barátsága is. A manuszkriptumok közül A megelégedés, A tavaszhoz estendén, a Csokonai Vitéz Mihály halálára írott verse, valamint a Nagytemplom újjáépítésére vonatkozó számításait tartalmazó Probléma című írása emelkedik ki. Figyelemre méltó egyetlen ismert ábrázolása, Carl von Binzer (1824-1902) olajfestménye (1873?), amit 1874. január 7-én Diószegi Sámuel bécsi kereskedő küldött a debreceni Kollégium arcképcsarnokának. Egy kevéssé ismert Csokonai-képet is láthatnak az érdeklődők: a debreceni születésű nemes Tamássy Miklós (1881-1951) által 1939-ben készített, a költő félalakos portréját ábrázoló olajfestményt.

Állandó kiállítás

Nyitvatartás

2021.10.29-én 13 óráig tart nyitva a Múzeum

Nyitvatartási rend megtekintése ›

Megközelítés

Címünk: 4026 Debrecen, Kálvin tér 16.

Térkép megtekintése ›

Belépődíjak

Tájékozódjon a jegyek típusáról és egyéb díjainkról.

Belépődíjak megtekintése ›

További állandó kiállítások